Σφυρί και καλέμι! Όχι πια για το ρινικό διάφραγμα! - Dr. Γεώργιος Αναστασόπουλος

Σφυρί και καλέμι! Όχι πια για το ρινικό διάφραγμα!

June 11th, 2019 Posted by Uncategorized No Comment yet

Το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι μια συχνή πάθηση που οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση ή ισχυρό τραυματισμό της μύτης.

Προκαλεί δυσχέρεια στην αναπνοή από τη μύτη με αποτέλεσμα το δυσάρεστο αίσθημα του μπουκώματος και της πνιγμονής στη διάρκεια της ημέρας και απνοϊκά επεισόδια και ροχαλητό στη διάρκεια του ύπνου.

Επιπτώσεις

Οι συνέπειες του στραβού διαφράγματος είναι βραχυπρόθεσμες όπως η επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, αλλά και μακροπρόθεσμες όπως οι επιπτώσεις στην αναπνευστική και καρδιολογική λειτουργία.

Χειρουργική διόρθωση

Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά. Η επέμβαση του διαφράγματος είναι απλή και είναι από τις πρώτες επεμβάσεις στις οποίες εκπαιδεύονται οι μαθητευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά, η επέμβαση του διαφράγματος είναι απωθητική στη σκέψη πολλών ασθενών. Ο λόγος είναι ότι η κλασική χειρουργική τεχνική χρησιμοποιεί σφυρί και καλέμι για την επαναφορά του διαφράγματος. Επιπλέον, η τεχνική αυτή προϋποθέτει τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή, καθώς και την εφαρμογή πωματισμού μετά την επέμβαση.
Η συσκευή των υπερήχων. Τουλάχιστον εδώ και δεκαπέντε χρόνια κυκλοφορεί η συσκευή των υπερήχων στην Ελλάδα. Η συσκευή προκαλεί ταλάντωση ενός κυματοδηγού σε υπερηχητική συχνότητα μέσα στη ρινική θαλάμη και η ταλάντωση αυτή προκαλεί διάλυση των κυττάρων και των ιστικών δομών.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας του ιστού του ρινικού διαφράγματος αλλά και η ανασύνθεση μέρους του υπολοίπου ιστού με νέα ευνοϊκότερη μορφή. Έτσι, επιτυγχάνεται ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος αλλά και η συρρίκνωση των ρινικών κογχών χωρίς να απαιτείται κανένα κάταγμα στα οστά.

Τα πλεονεκτήματα

Η χρήση του κυματοδηγού σε υπερηχητική ταλάντωση επιτρέπει την αποκατάσταση της αναπνοής από τη μύτη χωρίς να απαιτείται η χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή. Στις δυσκολότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί η διενέργεια της επέμβασης υπό μέθη, όπως δηλαδή γίνεται μια βρογχοσκόπηση ή μια γαστροσκόπηση.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της μεθόδου των υπερήχων είναι ότι δεν απαιτείται πωματισμός μετά το πέρας της επέμβασης. Γενικά ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του και στις λοιπές δραστηριότητές του, την επόμενη μέρα.

Επέμβαση σε συνεδρίες

Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν το διάφραγμα είναι τελείως παρεκτοπισμένο στην μια η την άλλη πλευρά, μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια της επέμβασης σε δύο ή και περισσότερες συνεδρίες. Για το ενδεχόμενο αυτό, ο ασθενής ενημερώνεται εκ των προτέρων, στη διάρκεια της πρώτης εξέτασης.

Επίσης, η μέθοδος με τη χρήση της συσκευής των υπερήχων είναι ιδανική σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει ήδη υποβληθεί σε επέμβαση με την κλασική τεχνική στο παρελθόν.

Η μέθοδος των υπερήχων είναι ιδανική και για ασθενείς που η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους ή η ηλικία τους, δεν τους επιτρέπει να χειρουργηθούν υπό γενική αναισθησία. Τέλος, ένας άλλος κυματοδηγός επιτρέπει με την ίδια μέθοδο τον καθαρισμό και τη συρρίκνωση των αμυγδαλών σε περιπτώσεις κακοσμίας στόματος ή σε συχνές αμυγδαλίτιδες.