Άρθρα - Dr. Γεώργιος Αναστασόπουλος

Άρθρα

Σφυρί και καλέμι! Όχι πια για το ρινικό διάφραγμα!

June 11th, 2019 Posted by Uncategorized No Comment yet

Το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι μια συχνή πάθηση που οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση ή ισχυρό τραυματισμό της μύτης.

Προκαλεί δυσχέρεια στην αναπνοή από τη μύτη με αποτέλεσμα το δυσάρεστο αίσθημα του μπουκώματος και της πνιγμονής στη διάρκεια της ημέρας και απνοϊκά επεισόδια και ροχαλητό στη διάρκεια του ύπνου.

Επιπτώσεις

Οι συνέπειες του στραβού διαφράγματος είναι βραχυπρόθεσμες όπως η επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, αλλά και μακροπρόθεσμες όπως οι επιπτώσεις στην αναπνευστική και καρδιολογική λειτουργία.

Χειρουργική διόρθωση

Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά. Η επέμβαση του διαφράγματος είναι απλή και είναι από τις πρώτες επεμβάσεις στις οποίες εκπαιδεύονται οι μαθητευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά, η επέμβαση του διαφράγματος είναι απωθητική στη σκέψη πολλών ασθενών. Ο λόγος είναι ότι η κλασική χειρουργική τεχνική χρησιμοποιεί σφυρί και καλέμι για την επαναφορά του διαφράγματος. Επιπλέον, η τεχνική αυτή προϋποθέτει τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή, καθώς και την εφαρμογή πωματισμού μετά την επέμβαση.
Η συσκευή των υπερήχων. Τουλάχιστον εδώ και δεκαπέντε χρόνια κυκλοφορεί η συσκευή των υπερήχων στην Ελλάδα. Η συσκευή προκαλεί ταλάντωση ενός κυματοδηγού σε υπερηχητική συχνότητα μέσα στη ρινική θαλάμη και η ταλάντωση αυτή προκαλεί διάλυση των κυττάρων και των ιστικών δομών.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας του ιστού του ρινικού διαφράγματος αλλά και η ανασύνθεση μέρους του υπολοίπου ιστού με νέα ευνοϊκότερη μορφή. Έτσι, επιτυγχάνεται ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος αλλά και η συρρίκνωση των ρινικών κογχών χωρίς να απαιτείται κανένα κάταγμα στα οστά.

Τα πλεονεκτήματα

Η χρήση του κυματοδηγού σε υπερηχητική ταλάντωση επιτρέπει την αποκατάσταση της αναπνοής από τη μύτη χωρίς να απαιτείται η χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή. Στις δυσκολότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί η διενέργεια της επέμβασης υπό μέθη, όπως δηλαδή γίνεται μια βρογχοσκόπηση ή μια γαστροσκόπηση.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της μεθόδου των υπερήχων είναι ότι δεν απαιτείται πωματισμός μετά το πέρας της επέμβασης. Γενικά ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του και στις λοιπές δραστηριότητές του, την επόμενη μέρα.

Επέμβαση σε συνεδρίες

Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν το διάφραγμα είναι τελείως παρεκτοπισμένο στην μια η την άλλη πλευρά, μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια της επέμβασης σε δύο ή και περισσότερες συνεδρίες. Για το ενδεχόμενο αυτό, ο ασθενής ενημερώνεται εκ των προτέρων, στη διάρκεια της πρώτης εξέτασης.

Επίσης, η μέθοδος με τη χρήση της συσκευής των υπερήχων είναι ιδανική σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει ήδη υποβληθεί σε επέμβαση με την κλασική τεχνική στο παρελθόν.

Η μέθοδος των υπερήχων είναι ιδανική και για ασθενείς που η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους ή η ηλικία τους, δεν τους επιτρέπει να χειρουργηθούν υπό γενική αναισθησία. Τέλος, ένας άλλος κυματοδηγός επιτρέπει με την ίδια μέθοδο τον καθαρισμό και τη συρρίκνωση των αμυγδαλών σε περιπτώσεις κακοσμίας στόματος ή σε συχνές αμυγδαλίτιδες.

Ακριβή μου… ρινοπλαστική!

June 11th, 2019 Posted by Uncategorized No Comment yet

Από τις πιο συχνές αλλά και ταυτόχρονα… μυστηριακές αισθητικές επεμβάσεις!

Η μύτη καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του προσώπου και επομένως είναι λογικό ότι η αισθητική της επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αισθητική του προσώπου συνολικά. Το σχήμα της μύτης έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σαν κυρίαρχο σωματικό χαρακτηριστικό για την αναγνωρισιμότητα επώνυμων προσωπικοτήτων της πολιτικής, της ιστορίας, της τέχνης, της λογοτεχνίας (βλέπε Cleopatra, Cyrano de Bergerac, Barbra Streisand) ή για την κατανόηση πτυχών του χαρακτήρα των ανθρώπων.

Το παρελθόν

Η αισθητική της μύτης αλλάζει μέσα στους αιώνες, όπως φαίνεται στα έργα τέχνης, αλλά σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, σε σύγχρονα εγχειρίδια ρινοπλαστικής προβάλλεται ακόμα η προτομή της βασίλισσας Nefertiti και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πρότυπα ιδανικής μύτης. Επιπλέον, εμπλουτίζεται από πολιτισμικά και εθνικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να μιλάμε για αρχαιοελληνική μύτη ή για γαλλική μύτη (snub nose), αλλά και γενικότερους σωματότυπους όπως ο αφρικανικός ή ο ασιατικός.

Ιστορικές αναφορές τοποθετούν τις πρώτες προσπάθειες ανάταξης καταγμάτων της μύτης στην αρχαία Αίγυπτο το 3000 έως 2500 π.Χ. και τις πρώτες reconstructive προσπάθειες αναπλήρωσης ελλειμμάτων της μύτης (μετά από ακρωτηριασμούς) στην Ινδία το 800 π.Χ. Ωστόσο, η πρώτη αναφορά παρέμβασης για ελάσσονες aesthetic λόγους (αφαίρεση της «καμπούρας» της μύτης, hump nose) τοποθετείται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904.

Σήμερα

Η σύγχρονη ρινοπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση που εκτελείται για αισθητικούς κυρίως λόγους αλλά πολλές φορές και για επανορθωτικούς (μετά από τραυματισμούς κυρίως) και λειτουργικούς λόγους (σε συνδυασμό με βελτίωση της αναπνοής από τη μύτη).

Οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι ελάχιστες και αφορούν κυρίως high risk ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας στους οποίους δεν είναι ασφαλές να χορηγηθεί γενική αναισθησία. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις προηγούμενες δραστηριότητές του μετά την πρώτη εβδομάδα.

Προσομοίωση του αποτελέσματος

Τα σύγχρονα προγράμματα των υπολογιστών (virtual rhinoplasty) μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε εκ των προτέρων το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Επεξεργαζόμενοι τις φωτογραφίες του ασθενούς μπορούμε να μορφοποιήσουμε τις προτεινόμενες αλλαγές και να προσφέρουμε στον ασθενή μας μια εικόνα του μετεγχειρητικού αποτελέσματος που θα αποτελέσει και τη βάση για συζήτηση ώστε να κατανοήσουμε βαθύτερα τις επιδιώξεις του ασθενούς αλλά και ο ίδιος τις επιπτώσεις που θα έχουν στην εμφάνισή του οι προτεινόμενες αλλαγές.

Success story

Τι είναι αυτό που θα εξασφαλίσει την επιτυχία της επέμβασής μας; Θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της ρινοπλαστικής (όπως άλλωστε και κάθε χειρουργικής επέμβασης) είναι η επιμέλεια που θα δείξει ο χειρουργός πάνω στη βάση μιας επαρκούς θεωρητικής κατάρτισης και αυξανόμενης πρακτικής εμπειρίας.

Η συνεχιζόμενη συμμετοχή σε διεθνή σεμινάρια και courses και το διαρκές feedback από κάθε περιστατικό που χειρουργούμε, είναι αυτά που θα διασφαλίσουν την επιτυχία των επεμβάσεων μας και θα δικαιώσουν την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ασθενής μας.

Το δύσκολο περιστατικό

Αυτό που συνολικά ισχύει στη χειρουργική, είναι ότι η revision χειρουργική σε περιστατικά που έχουν ήδη χειρουργηθεί στο παρελθόν και για κάποιο λόγο έχουν αποτύχει, είναι σαφώς δυσκολότερη από την πρώτη χειρουργική επέμβαση. Η φυσιολογική ανατομική έχει αλλοιωθεί και οι ιστοί δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Με απλά λόγια, η καλύτερη ευκαιρία για επιτυχία μιας επέμβασης είναι η πρώτη ευκαιρία.

Άλλος παράγοντας δυσκολίας είναι, όπως είναι φυσικό, η αρχική κατάσταση της μύτης. Όσο λιγότερες αλλαγές απαιτούνται για να «ομορφύνει» η μύτη τόσο πιο εύκολα αυτό θα γίνει τελικά εφικτό.

Τέλος, και έναν παράγοντας που σχετίζεται με την προσωπικότητα του ασθενούς. Όσο πιο κοντά στην κοινή λογική είναι οι απαιτήσεις του ασθενή μας (reasonable expectations) τόσο πιο εύκολα θα πραγματοποιηθούν.

Το κόστος

Οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν αποτελούν τυποποιημένες διαδικασίες. Κάθε επέμβαση είναι μοναδική και ξεχωριστή και κάθε χειρουργός αξιολογεί διαφορετικά το έργο του. Όπως και στα έργα τέχνης ωστόσο, έτσι και στις χειρουργικές επεμβάσεις εμπλέκονται οι νόμοι της αγοράς και του marketing και διαμορφώνουν τα λογιστικά της ιατρικής.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η ρινοπλαστική σήμερα έχει το ίδιο κόστος με παρόμοιας βαρύτητας επεμβάσεις και αυτό σε σύγκριση με το παρελθόν που ήταν υπερκοστολογημένη. Όλο και περισσότεροι νέοι συνάδελφοι ασχολούνται σοβαρά και συστηματικά με την αισθητική ρινοπλαστική και αυτό έχει σαν επακόλουθο την μείωση του κόστους της επέμβασης.

Ακόμα και στην Ελλάδα της σοβαρής και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η προσωπική μας εμπειρία είναι ότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς μας καταφεύγουν στην επιλογή της αισθητικής αποκατάστασης της μύτης τους, αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με βελτίωση της ρινικής αναπνοής.

Μια μυθική επέμβαση για όλους!!

June 11th, 2019 Posted by Uncategorized No Comment yet

Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, ΕΧΕΙ ΤΥΛΙΧΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.

Μύθος πρώτος: Σε ποιους απευθύνεται η επέμβαση της ρινοπλαστικής. Όλο και περισσότεροι άνδρες καταφεύγουν στις λύσεις που προσφέρει η επέμβαση της ρινοπλαστικής και μάλιστα όπως θα δούμε και παρακάτω, ο ανδρικός πληθυσμός έχει επιπλέον λόγους για καταφυγή σε ρινοπλαστική καθώς προς το παρόν εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά εμπλοκής σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα, εργατικά ατυχήματα, επικίνδυνα σπορ κλπ. Άλλο ένα ταμπού που επίσης έχει περιοριστεί, αν και δεν έχει καταπέσει πλήρως, είναι ότι η επέμβαση απευθύνεται σε υψηλά εισοδήματα. Θα δούμε και παρακάτω ότι ο υγιής ανταγωνισμός και η ευρύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση μεγαλύτερου πληθυσμού χειρουργών, έχει συμβάλλει στο να γίνει πιο προσιτή στο ευρύ κοινό η επέμβαση της ρινοπλαστικής.

Μύθος δεύτερος: Αισθητική, λειτουργική, επανορθωτική, ή ψυχοθεραπευτική επέμβαση; Η ψυχολογική ισορροπία θεωρείται σπουδαίος παράγοντας για την υγεία κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και επομένως ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να αποκαταστήσει την αντικειμενικά άσχημη μύτη του. Επιπλέον, η παραμορφωμένη μύτη μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχήματος (ή και ιατρικού λάθους) και να χρήζει επανόρθωσης, ή να προκαλεί λειτουργικά, βλέπε αναπνευστικά προβλήματα, ή τέλος απλά να έχει κάποιες αισθητικές ατέλειες που δεν βλάπτει να διορθωθούν.

Μύθος τρίτος: Από ποιους γίνεται η επέμβαση της ρινοπλαστικής; Πρωτοπόροι χειρουργοί, Έλληνες και ξένοι, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της ρινοπλαστικής και στην εκπαίδευση των νεότερων συναδέλφων.

Μύθος τέταρτος: Πλαστικός ή Ωτορινολαρυγγολόγος; Από ιστορικής πλευράς, στην ελληνική πραγματικότητα, η αισθητική χειρουργική της μύτης εισήχθη από την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής. Η ανάγκη για ταυτόχρονη αποκατάσταση και των λειτουργικών, αναπνευστικών προβλημάτων της μύτης, μετέφερε το βάρος στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας. Πάντως, και για τις δύο ειδικότητες, η ρινοπλαστική συνιστά υπερ-εξειδίκευση και απαιτεί από τον χειρουργό συστηματική ενασχόληση, εντατική εκπαίδευση, υψηλό αισθητικό κριτήριο και άριστη γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας του οργάνου της μύτης.

Μύθος πέμπτος: Το μυθικό κόστος της επέμβασης της ρινοπλαστικής. Περισσότερο κι από μια εικοσαετία, η επέμβαση της ρινοπλαστικής γινόταν από λιγοστούς πρωτοπόρους συναδέλφους χειρουργούς και το κόστος της ήταν αυξημένο συγκριτικά με άλλες επεμβάσεις. Σήμερα, ο υγιής ανταγωνισμός και η εξάπλωση της γνώσης και της χειρουργικής εμπειρίας σε μεγαλύτερο αριθμό χειρουργών, έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση του κόστους της επέμβασης στα επίπεδα επεμβάσεων παρόμοιας βαρύτητας.

Μύθος έκτος: Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος; Παρά την εμφάνιση του ασθενούς αμέσως μετά την επέμβαση, με τις ήπιες εκχυμώσεις και το μικρό οίδημα των κάτω βλεφάρων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πραγματικά ελάχιστος. Επιπλέον, προσωπική μας επιλογή είναι να μην χρησιμοποιούμε γάζες για πωματισμό της μύτης μετά το χειρουργείο. Έτσι η μύτη είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερη από την πρώτη στιγμή μετά το χειρουργείο. Μια ρεαλιστική εκτίμηση για την επάνοδο του χειρουργημένου ασθενούς στις προηγούμενες δραστηριότητές του είναι περίπου μία εβδομάδα από την επέμβαση, οπότε αφαιρείται και ο γύψος που καλύπτει τη ράχη της μύτης. Ο ασθενής δεν φαίνεται ότι έχει χειρουργηθεί περίπου στις δέκα ημέρες από την επέμβαση.

Μύθος έβδομος: Και τώρα αλλαγή ταυτότητας και διαβατηρίου. Αντίθετα, η πλειοψηφία των ασθενών σήμερα, έχει αρκετά ρεαλιστικές προσδοκίες και αυτό που ζητούν είναι μια μύτη που να ταιριάζει στο πρόσωπό τους και να μην αλλοιώνει σημαντικά τη φυσιογνωμία τους. Η επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι μια ασφαλής και προσιτή για τους περισσότερους ανθρώπους επέμβαση, που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Συνεπάγεται ελάχιστη μετεγχειρητική ενόχληση και αποτελεί μια σίγουρη επιλογή για όσους έχουν αντικειμενικά αισθητικά και λειτουργικά ρινολογικά προβλήματα.

3 – 4 – 19 follow us με την Αρια Δαμουλακη

June 11th, 2019 Posted by Uncategorized No Comment yet

Επτά βήματα για μια επιτυχημένη ρινοπλαστική

June 11th, 2019 Posted by Uncategorized No Comment yet

Η ρινοπλαστική σαν επέμβαση είναι μια σχετικά ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία, με εύκολη ανάρρωση και μακριά από επικίνδυνες επιπλοκές. Καθώς όμως αφορά το κεντρικότερο σημείο του προσώπου, τη μύτη, έχει την ιδιαιτερότητα μια πιθανή αποτυχία της να επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του ανθρώπου. Ας προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τη σειρά των βημάτων που οδηγούν σε μια επιτυχημένη ρινοπλαστική.

1. Συνειδητοποιώντας το πρόβλήμα

Μια σειρά από ανατομικά προβλήματα μπορεί να μας οδηγήσουν στην απόφαση να υποβληθούμε σε ρινοπλαστική. Αυτά είναι συνήθως αισθητικά όπως μια μύτη με καμπούρα, μια στραβή μύτη, μια μεγάλη μύτη. Αρκετές φορές είναι και λειτουργικά προβλήματα δηλαδή η δυσκολία στην αναπνοή.

2. Επιλέγοντας τον γιατρό που θα μας χειρουργήσει

Ίσως η πιο σίγουρη επιλογή είναι εκείνη που στηρίζεται στη σύσταση από κάποιον άλλο γιατρό που έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. Πέρα από αυτό, επιθυμητό είναι ο γιατρός να μπορεί να παρουσιάσει πιστοποιητικά εκπαίδευσης και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Η έντονη παρουσία του γιατρού στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο για την επιλογή του.

3. Η συζήτηση με τον γιατρό

Αρχικά ο γιατρός θα ακούσει τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματά μας αλλά θα προτείνει κι ο ίδιος με την εμπειρία του κάποιες αλλαγές στην εμφάνιση της μύτης μας. Στη συνέχεια θα φωτογραφήσει τη μύτη μας και θα επεξεργαστεί ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες μας ώστε γιατρός και ασθενής να συμφωνήσουν για την κατεύθυνση που θα πάρει η ρινοπλαστική.

4. Ενημέρωση όσον αφορά στη χειρουργική τεχνική

Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει και να δώσει τη συγκατάθεσή του για ορισμένα στάδια της χειρουργικής επέμβασης. Η γενική αναισθησία είναι το πρώτο από αυτά. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ρινοπλαστικής προϋποθέτουν τη χορήγηση γενικής αναισθησίας. Ακολουθεί η ενημέρωση για τις δύο μεθόδους ρινοπλαστικής που χρησιμοποιούνται σήμερα, την ανοικτή και την κλειστή. Ανάλογα με την περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί κάποιο μόσχευμα από άλλο σημείο του σώματος, ή σε ειδικές περιπτώσεις να αφαιρεθεί και δέρμα από τη μύτη. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει την πιθανή διάρκεια της επέμβασης, καθώς και ότι μετά την επέμβαση θα φέρει γύψινο νάρθηκα στη ράχη της μύτης, πάγο στα μάτια για το οίδημα και τις εκχυμώσεις, ενώ όλο και σπανιότερα χρησιμοποιείται πωματισμός.

5. Η άμεση μετεγχειρητική περίοδος

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να διατηρήσει το γύψο για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η εμφάνισή του θα αποκατασταθεί στο φυσιολογικό σε δέκα ημέρες περίπου ενώ μπορεί να επανέλθει σε έντονη σωματική δραστηριότητα όπως γυμναστική μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Φυσικά πρέπει να προσέχει να μην χτυπήσει τη μύτη του και να μην χρησιμοποιήσει γυαλιά οράσεως για περίπου δύο μήνες.

6. Απώτερη μετεγχειρητική περίοδος

Ήδη με την αφαίρεση του γύψου φαίνεται αν η επέμβαση έχει πετύχει το στόχο της. Ωστόσο, το τελικό σχήμα της μύτης θα αργήσει να έρθει. Ακόμα και ένα χρόνο μετά την επέμβαση εξακολουθούν να παρατηρούνται μικροαλλαγές στη μύτη καθώς το οίδημα των ιστών υποχωρεί. Μετά την παρέλευση του ενός χρόνου είναι και το κατάλληλο διάστημα για να πραγματοποιηθεί μια επανεπέμβαση αν η αρχική επέμβαση δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

7. Η δύσκολη ρινοπλαστική

Κάθε περίπτωση ρινοπλαστικής πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Υπάρχουν όμως και κάποια περιστατικά που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και προϋποθέτουν αρκετή εμπειρία από τον χειρουργό. Εδώ περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί κάποια παρέμβαση στη μύτη. Παλαιότεροι τραυματισμοί, φλεγμονές, επεμβάσεις στο ρινικό διάφραγμα και φυσικά προηγούμενες απόπειρες ρινοπλαστικής. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση αναμένεται να είναι περισσότερο δύσκολή από το σύνηθες αλλά το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι εξίσου επιτυχημένο.