Μια μυθική επέμβαση για όλους!! - Dr. Γεώργιος Αναστασόπουλος

Μια μυθική επέμβαση για όλους!!

June 11th, 2019 Posted by Uncategorized No Comment yet

Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, ΕΧΕΙ ΤΥΛΙΧΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.

Μύθος πρώτος: Σε ποιους απευθύνεται η επέμβαση της ρινοπλαστικής. Όλο και περισσότεροι άνδρες καταφεύγουν στις λύσεις που προσφέρει η επέμβαση της ρινοπλαστικής και μάλιστα όπως θα δούμε και παρακάτω, ο ανδρικός πληθυσμός έχει επιπλέον λόγους για καταφυγή σε ρινοπλαστική καθώς προς το παρόν εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά εμπλοκής σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα, εργατικά ατυχήματα, επικίνδυνα σπορ κλπ. Άλλο ένα ταμπού που επίσης έχει περιοριστεί, αν και δεν έχει καταπέσει πλήρως, είναι ότι η επέμβαση απευθύνεται σε υψηλά εισοδήματα. Θα δούμε και παρακάτω ότι ο υγιής ανταγωνισμός και η ευρύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση μεγαλύτερου πληθυσμού χειρουργών, έχει συμβάλλει στο να γίνει πιο προσιτή στο ευρύ κοινό η επέμβαση της ρινοπλαστικής.

Μύθος δεύτερος: Αισθητική, λειτουργική, επανορθωτική, ή ψυχοθεραπευτική επέμβαση; Η ψυχολογική ισορροπία θεωρείται σπουδαίος παράγοντας για την υγεία κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και επομένως ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να αποκαταστήσει την αντικειμενικά άσχημη μύτη του. Επιπλέον, η παραμορφωμένη μύτη μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχήματος (ή και ιατρικού λάθους) και να χρήζει επανόρθωσης, ή να προκαλεί λειτουργικά, βλέπε αναπνευστικά προβλήματα, ή τέλος απλά να έχει κάποιες αισθητικές ατέλειες που δεν βλάπτει να διορθωθούν.

Μύθος τρίτος: Από ποιους γίνεται η επέμβαση της ρινοπλαστικής; Πρωτοπόροι χειρουργοί, Έλληνες και ξένοι, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της ρινοπλαστικής και στην εκπαίδευση των νεότερων συναδέλφων.

Μύθος τέταρτος: Πλαστικός ή Ωτορινολαρυγγολόγος; Από ιστορικής πλευράς, στην ελληνική πραγματικότητα, η αισθητική χειρουργική της μύτης εισήχθη από την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής. Η ανάγκη για ταυτόχρονη αποκατάσταση και των λειτουργικών, αναπνευστικών προβλημάτων της μύτης, μετέφερε το βάρος στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας. Πάντως, και για τις δύο ειδικότητες, η ρινοπλαστική συνιστά υπερ-εξειδίκευση και απαιτεί από τον χειρουργό συστηματική ενασχόληση, εντατική εκπαίδευση, υψηλό αισθητικό κριτήριο και άριστη γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας του οργάνου της μύτης.

Μύθος πέμπτος: Το μυθικό κόστος της επέμβασης της ρινοπλαστικής. Περισσότερο κι από μια εικοσαετία, η επέμβαση της ρινοπλαστικής γινόταν από λιγοστούς πρωτοπόρους συναδέλφους χειρουργούς και το κόστος της ήταν αυξημένο συγκριτικά με άλλες επεμβάσεις. Σήμερα, ο υγιής ανταγωνισμός και η εξάπλωση της γνώσης και της χειρουργικής εμπειρίας σε μεγαλύτερο αριθμό χειρουργών, έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση του κόστους της επέμβασης στα επίπεδα επεμβάσεων παρόμοιας βαρύτητας.

Μύθος έκτος: Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος; Παρά την εμφάνιση του ασθενούς αμέσως μετά την επέμβαση, με τις ήπιες εκχυμώσεις και το μικρό οίδημα των κάτω βλεφάρων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πραγματικά ελάχιστος. Επιπλέον, προσωπική μας επιλογή είναι να μην χρησιμοποιούμε γάζες για πωματισμό της μύτης μετά το χειρουργείο. Έτσι η μύτη είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερη από την πρώτη στιγμή μετά το χειρουργείο. Μια ρεαλιστική εκτίμηση για την επάνοδο του χειρουργημένου ασθενούς στις προηγούμενες δραστηριότητές του είναι περίπου μία εβδομάδα από την επέμβαση, οπότε αφαιρείται και ο γύψος που καλύπτει τη ράχη της μύτης. Ο ασθενής δεν φαίνεται ότι έχει χειρουργηθεί περίπου στις δέκα ημέρες από την επέμβαση.

Μύθος έβδομος: Και τώρα αλλαγή ταυτότητας και διαβατηρίου. Αντίθετα, η πλειοψηφία των ασθενών σήμερα, έχει αρκετά ρεαλιστικές προσδοκίες και αυτό που ζητούν είναι μια μύτη που να ταιριάζει στο πρόσωπό τους και να μην αλλοιώνει σημαντικά τη φυσιογνωμία τους. Η επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι μια ασφαλής και προσιτή για τους περισσότερους ανθρώπους επέμβαση, που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Συνεπάγεται ελάχιστη μετεγχειρητική ενόχληση και αποτελεί μια σίγουρη επιλογή για όσους έχουν αντικειμενικά αισθητικά και λειτουργικά ρινολογικά προβλήματα.