Ακριβή μου… ρινοπλαστική! - Dr. Γεώργιος Αναστασόπουλος

Ακριβή μου… ρινοπλαστική!

June 11th, 2019 Posted by Uncategorized No Comment yet

Από τις πιο συχνές αλλά και ταυτόχρονα… μυστηριακές αισθητικές επεμβάσεις!

Η μύτη καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του προσώπου και επομένως είναι λογικό ότι η αισθητική της επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αισθητική του προσώπου συνολικά. Το σχήμα της μύτης έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σαν κυρίαρχο σωματικό χαρακτηριστικό για την αναγνωρισιμότητα επώνυμων προσωπικοτήτων της πολιτικής, της ιστορίας, της τέχνης, της λογοτεχνίας (βλέπε Cleopatra, Cyrano de Bergerac, Barbra Streisand) ή για την κατανόηση πτυχών του χαρακτήρα των ανθρώπων.

Το παρελθόν

Η αισθητική της μύτης αλλάζει μέσα στους αιώνες, όπως φαίνεται στα έργα τέχνης, αλλά σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, σε σύγχρονα εγχειρίδια ρινοπλαστικής προβάλλεται ακόμα η προτομή της βασίλισσας Nefertiti και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πρότυπα ιδανικής μύτης. Επιπλέον, εμπλουτίζεται από πολιτισμικά και εθνικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να μιλάμε για αρχαιοελληνική μύτη ή για γαλλική μύτη (snub nose), αλλά και γενικότερους σωματότυπους όπως ο αφρικανικός ή ο ασιατικός.

Ιστορικές αναφορές τοποθετούν τις πρώτες προσπάθειες ανάταξης καταγμάτων της μύτης στην αρχαία Αίγυπτο το 3000 έως 2500 π.Χ. και τις πρώτες reconstructive προσπάθειες αναπλήρωσης ελλειμμάτων της μύτης (μετά από ακρωτηριασμούς) στην Ινδία το 800 π.Χ. Ωστόσο, η πρώτη αναφορά παρέμβασης για ελάσσονες aesthetic λόγους (αφαίρεση της «καμπούρας» της μύτης, hump nose) τοποθετείται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904.

Σήμερα

Η σύγχρονη ρινοπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση που εκτελείται για αισθητικούς κυρίως λόγους αλλά πολλές φορές και για επανορθωτικούς (μετά από τραυματισμούς κυρίως) και λειτουργικούς λόγους (σε συνδυασμό με βελτίωση της αναπνοής από τη μύτη).

Οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι ελάχιστες και αφορούν κυρίως high risk ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας στους οποίους δεν είναι ασφαλές να χορηγηθεί γενική αναισθησία. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις προηγούμενες δραστηριότητές του μετά την πρώτη εβδομάδα.

Προσομοίωση του αποτελέσματος

Τα σύγχρονα προγράμματα των υπολογιστών (virtual rhinoplasty) μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε εκ των προτέρων το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Επεξεργαζόμενοι τις φωτογραφίες του ασθενούς μπορούμε να μορφοποιήσουμε τις προτεινόμενες αλλαγές και να προσφέρουμε στον ασθενή μας μια εικόνα του μετεγχειρητικού αποτελέσματος που θα αποτελέσει και τη βάση για συζήτηση ώστε να κατανοήσουμε βαθύτερα τις επιδιώξεις του ασθενούς αλλά και ο ίδιος τις επιπτώσεις που θα έχουν στην εμφάνισή του οι προτεινόμενες αλλαγές.

Success story

Τι είναι αυτό που θα εξασφαλίσει την επιτυχία της επέμβασής μας; Θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της ρινοπλαστικής (όπως άλλωστε και κάθε χειρουργικής επέμβασης) είναι η επιμέλεια που θα δείξει ο χειρουργός πάνω στη βάση μιας επαρκούς θεωρητικής κατάρτισης και αυξανόμενης πρακτικής εμπειρίας.

Η συνεχιζόμενη συμμετοχή σε διεθνή σεμινάρια και courses και το διαρκές feedback από κάθε περιστατικό που χειρουργούμε, είναι αυτά που θα διασφαλίσουν την επιτυχία των επεμβάσεων μας και θα δικαιώσουν την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ασθενής μας.

Το δύσκολο περιστατικό

Αυτό που συνολικά ισχύει στη χειρουργική, είναι ότι η revision χειρουργική σε περιστατικά που έχουν ήδη χειρουργηθεί στο παρελθόν και για κάποιο λόγο έχουν αποτύχει, είναι σαφώς δυσκολότερη από την πρώτη χειρουργική επέμβαση. Η φυσιολογική ανατομική έχει αλλοιωθεί και οι ιστοί δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Με απλά λόγια, η καλύτερη ευκαιρία για επιτυχία μιας επέμβασης είναι η πρώτη ευκαιρία.

Άλλος παράγοντας δυσκολίας είναι, όπως είναι φυσικό, η αρχική κατάσταση της μύτης. Όσο λιγότερες αλλαγές απαιτούνται για να «ομορφύνει» η μύτη τόσο πιο εύκολα αυτό θα γίνει τελικά εφικτό.

Τέλος, και έναν παράγοντας που σχετίζεται με την προσωπικότητα του ασθενούς. Όσο πιο κοντά στην κοινή λογική είναι οι απαιτήσεις του ασθενή μας (reasonable expectations) τόσο πιο εύκολα θα πραγματοποιηθούν.

Το κόστος

Οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν αποτελούν τυποποιημένες διαδικασίες. Κάθε επέμβαση είναι μοναδική και ξεχωριστή και κάθε χειρουργός αξιολογεί διαφορετικά το έργο του. Όπως και στα έργα τέχνης ωστόσο, έτσι και στις χειρουργικές επεμβάσεις εμπλέκονται οι νόμοι της αγοράς και του marketing και διαμορφώνουν τα λογιστικά της ιατρικής.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η ρινοπλαστική σήμερα έχει το ίδιο κόστος με παρόμοιας βαρύτητας επεμβάσεις και αυτό σε σύγκριση με το παρελθόν που ήταν υπερκοστολογημένη. Όλο και περισσότεροι νέοι συνάδελφοι ασχολούνται σοβαρά και συστηματικά με την αισθητική ρινοπλαστική και αυτό έχει σαν επακόλουθο την μείωση του κόστους της επέμβασης.

Ακόμα και στην Ελλάδα της σοβαρής και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η προσωπική μας εμπειρία είναι ότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς μας καταφεύγουν στην επιλογή της αισθητικής αποκατάστασης της μύτης τους, αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με βελτίωση της ρινικής αναπνοής.